EX
E-commerce Expander
Wetgeving
E-COMMERCE EXPANDER
Bouwsteen Wetgeving voor E-Commerce
E-commerce verlangt natuurlijk als eerste dat je een functioneel kanaal hebt. En dan is er wetgeving op van alles en nog wat. Heb je dat goed in beeld?
Welke bouwstenen zijn er en welke heb je nodig voor jouw e-commerce kanaal?
Wetgeving
Waar je aan denkt bij wetgeving?
- Privacy/databankregistratie
- (Omruil)garantie
- Algemene voorwaarden
- Brancheorganisaties
- Productaansprakelijkheid
- BTW regels Internationaal
- Leeftijdcheck (alcohol enz)
- Verzekeringen
- Retour-wetgeving
- Afvalbeheersbijdrage – registratie
Wetgeving
Waar je aan denkt bij wetgeving?
- Privacy/databankregistratie
- (Omruil)garantie
- Algemene voorwaarden
- Brancheorganisaties
- Productaansprakelijkheid
- BTW regels Internationaal
- Leeftijdcheck (alcohol enz)
- Verzekeringen
- Retour-wetgeving
- Afvalbeheersbijdrage – registratie
Privacywetgeving AVG, hoe zit het nou?
Je wilt je webwinkel in de “lucht” brengen maar hoe zit het nou met de AVG-privacyregels? Kan het allemaal wel wat je doet, of kopieer je iets van een andere site, pas je het hier en daar aan, en zet je het dan op jou webwinkel?
Veel Nederlandse bedrijven voldoen nog altijd niet aan de AVG, en dat is best verontrustend. Hoe zorg je ervoor dat jouw webwinkel AVG-compliant wordt en voorkom je een boete?
Geldt de AVG wel voor mijn bedrijf?
De Europese privacywet GDPR geldt voor alle bedrijven en organisaties die persoonsgegevens verwerken van klanten, personeel of andere personen uit de EU. Dus jouw webwinkel valt daar direct al onder.
Vrijwel alle ondernemers hebben te maken met privacygevoelige informatie, en zeker webwinkels. De omvang van je bedrijf en de aard van de activiteiten bepalen welke AVG-maatregelen je neemt. Je krijgt er al mee te maken door het uitsturen van een offerte, factuur, en (digitale) nieuwsbrief. Of door het bijhouden van afspraken met klanten, contactgegevens van klanten of personeelsinformatie. Daarnaast vallen ook gegevens gekoppeld aan IP-adressen, cookies en een e-mailadres onder de wet.
Handig om te weten, maar ook als je niet weet wie er schuilgaat achter deze gegevens moet je ze als privacygevoelige informatie behandelen.
Recht van retour? Hoe pas je dit in je webwinkel?
Als webwinkel ben je verplicht je klanten te informeren over het recht van retour. Klanten krijgen bij koop via internet een gegarandeerd en onvoorwaardelijk recht van ontbinding tot 14 dagen na ontvangst van de goederen. Jij als webwinkel bent VERPLICHT (er zijn uitzonderingen zoals bij bederfelijke goederen, losse tijdschriften en loterijkaartjes) zo’n retour te accepteren én het volledige aankoopbedrag terug te storten, ongeacht de reden die de klant geeft. Dit moet je vermelden bijv. via de algemene voorwaarden, maar zou je ook kunnen vermelden bij de veelgestelde vragen.
Klinkt logisch, en wellicht pas je dit ook toe, maar wist je bijvoorbeeld ook dat je na de aankoop, dezelfde informatie nogmaals aan je klant moet verstrekken? Dit mag op papier, bijvoorbeeld meesturen in het pakket, of digitaal, via de mail.
Let op: vergeet je dit, of is de informatie wettelijk onjuist, dan heeft je klant een retourtermijn van 12 maanden.
Zomaar “even” een voorbeeld waar je als wegwinkelier rekening mee moet houden. Er zijn nog veel meer regels waar je je aan moet houden als webwinkelier. Zorg dat je dit goed geregeld hebt, als je dit verknoeid kan dit zomaar ergens terug te lezen zijn op sociale media en dat wil je niet.
Ben je nog up-to-date met je voorwaarden? Vraag een check-up aan om je voorwaarden actueel te toetsen.
Wij halen meer resultaat uit jouw webshop
WIJ ZIJN E-COMMERCE EXPANDER
Werken met ons betekent dat we dingen niet ingewikkelder maken dan ze zijn. Door bottom-line gewoon dát te doen waar we goed in zijn. Ervoor zorgen dat er geld verdiend kan worden met jouw webshop.
Vaste prijsafspraken
Onafhankelijk
Up to date
100% Support
Afspraak
is afspraak
Objectief
en betrokken
Wij werken niet op basis van uren (uurtje factuurtje), maar wij werken op basis van een "aanneemsom". Dat heeft tot voordeel, dat je nooit meer betaald dan is afgesproken. Doordat we duidelijk alles omlijnen en omschrijven qua werkzaamheden, kan er ook nooit discussie ontstaan. Onze onafhankelijkheid maakt dat we met eventueel derde partijen die betrokken zouden moeten worden bij een project, afspraken gemaakt kunnen worden, welke rechtstreeks aan jou doorbelast kunnen worden. Zo weet je zeker dat alle voordeel jou ten goed komt.
Wij zijn weliswaar "ouwe rotten" in het vak, maar we zijn up to date als het gaat om de nieuwste ontwikkelingen. Nog belangrijker vinden we dat we tijdens een project 100% dedicated zijn. Dat wil zeggen, dat we 's avonds en in het weekend beschikbaar zijn. Mocht je dus ergens tegen aan lopen wat je wilt bespreken, je kunt ons altijd bellen, desgewenst 24/7, mocht dat nodig zijn.
Wij maken afspraken die we ook waar kunnen maken. Daarom omschrijven we onze werkzaamheden al in het offertetraject heel zorgvuldig en de doorlooptijd die daarmee gemoeid is. Tevens geven we daarbij ook aan, wat we van jou verwachten. Zo weet je altijd waar je aan toe bent en wat je krijgt. Op die manier ontstaat er geen "gedoe" en staan de afspraken met onze klanten als een huis.
Wij zijn aan geen enkele partij gelieerd en hebben dus geen belang om jou "ergens onder te brengen" waar wij een binding mee hebben. Op die manier kunnen we ALTIJD objectief advies geven. Onze betrokkenheid gaat zover, dat we jouw shop als de "onze" zien, du moment we met elkaar aan de slag gaan. Wij willen maar één ding, en dat is dat jij rendement uit jouw webshop haalt.